Lucka åtta


Välkommen till lucka åtta. Här kommer dagens kluring.

En ska bort.


Här bredvid kan du se fyra olika serier, det är Djupgraven, Cirkusdeckarna, en Fembok och en Petrinideckare.

En av dessa ska bort. För att lista ut det behöver du börja med att fundera på vad det är som är gemensamt för dem för att hitta skillnaderna. 

Svara i kommentarerna här under och motivera ditt svar, förklara varför just den bok du pekat på ska bort.

Pris utlovas till den som gett bästa svar.

Vi kommer dra en vinnare under morgondagen som får komma och hämta ett pris.

Ge ditt svar som kommentar här under eller maila oss på pernilla.lindgren@askersund.se eller malin.raftegard@askersund.se


Dagens skrivutmaning

Det är inte bara vad du ser
När du läser en bok och du får miljön beskriven för dig så sker detta på flera olika sätt. Om det radas upp vad som finns där, en sak efter en annan, så stannar man upp i historien och kan tappa tempot i läsningen. Som författare är det viktigt att kunna ge läsaren en bild utan att stanna upp. Det gör man genom att blanda in miljöbeskrivningen i berättelsen, låta karaktären uppleva miljön. När man kommer till en ny plats ser man inte bara platsen, men hör den, känner doften av den och känner den på olika sätt.
Om du kommer in i ett gammalt hus hör du knarr och du kan känna lukt av fukt till exempel. Om du är högt uppe på till exempel the empire state building känner du troligen vinden mot ansiktet och känner en svindlande känsla i magen.
Det jag vill att du ska göra nu är att titta på bilden. Fundera på hur den platsen låter, hur den luktar och hur den kan smaka. Skriv ner alla smaker, alla ljud, alla dofter och hur platsen kan kännas att gå på.

Efter att ha samlat ihop så många du kan komma på ska du skriva en kort text hur du eller din karaktär tar sig fram på den här platsen. Beskriv platsen med hjälp av de ljud, dofter och annat som du samlat ihop.

Om du känner dig nöjd med din text är du så klart välkommen att lägga upp den som kommentar till det här inlägget.

Kommentarer