Läskunnighetens dag



Idag är det läskunnighetens dag och det är en dag väl värt att fira. Visste du att det fortfarande finns många ungdomar i världen som inte får möjligheten att lära sig att läsa och skriva. De måste arbeta på gården eller kämpa för att få mat i magen varje dag och föräldrarna har inte råd att låta dem gå i skolan. Kan du tänka dig hur det skulle vara att inte kunna läsa, hur maktlöst det måste kännas?


Förutom makt och delaktighet i samhället har forskningen kommit fram till att läsning och läskunnighet utvecklar många delar i hjärnan. Du får bättre minne, bättre uppmär
ksamhet, bättre förmåga att tänka abstrakt och att förstå information, beslutsfattande och kritiskt tänkande. Inte nog med det, det minskar även risken för demens och kan ge dig ett längre liv. Den minskar stressnivåerna i kroppen av att bara läsa ungefär sex minuter per dag. 


Trots alla dessa positiva effekter av att läsa, förutom att man får chansen att kasta sig in i nya spännande världar varje gång man öppnar en bok, så är det bara ungefär elva av hundra ungdomar som uppger att de alls läser något varje dag. Det är knappt tre i varje klass som läser varje dag, alltså. Och det är även många som uppger att de aldrig läser.


Därför tycker vi att just d
en här dagen är en viktig dag att uppmärksamma, varför inte med en god bok? Varför inte genom att läsa en god bok när du går och lägger dig i kväll? Forskning har nämligen också kommit fram till att du sover mycket bättre om du läser en bok när du går och lägger dig, jämfört med att kolla på mobilen. Det är på grund av att bokläsning får dig att koppla bort och slappna av, medan blåljuset från mobilen minskar din egen produktion av melatonin som är hormonet som säger åt dig att sova.

Kommentarer