Lucka tjugotre

 


Idag blev det en mycket sen lucka med ett ganska sent tips. Men vem har sagt att man inte kan roa sig med att göra pepparkakshus även efter julafton. Något att roa sig under mellandagarna. 

Om man vill göra det lätt för sig så kan man köpa ett färdigt pepparkakshus från affären och limma ihop. Om man vill göra ett konstnärsprojekt av det hela kan man skapa ett från grunden. Det finns många olika roliga mallar att hitta på nätet. Vi valde att försöka oss på Weasleys hus från Harry Potter. Det var inte det enklaste huset man kunde hitta och jag har både drömt och bävat inför att försöka mig på projektet, men i år blev det alltså av. Självklart var det tonåringen som gjorde det största jobbet, så det är helt klart möjligt för er alla att ge er i kast med utmaningen. 

Jag hittade mallen till Weasleys hus här.

Men det finns så klart många andra hus att välja mellan, jag har sett folk som gjort Pippis hus, Emils gård, slott mm. 

Här ska jag berätta hur vi gick till väga så att ni kanske kan få lite tips och idéer inför ert eget bygge.

Först har vi lagt in mallen i ett worddokument och skrivit ut samt klippt ut delarna till huset. Många gånger har vi även provat att bygga huset med pappersdelarna så att det går att se att det faktiskt fungerar. Vi kavlade sedan ut degen på ett bakbord (eller på bordet) och la över den kavlade degen på bakplåten. Först där skar vi ut delarna för att den inte ska förlora formen när degen flyttas från bordet till plåten. Det är viktigt att bitarna skärs ut med mellanrum så att de inte går ihop när de gräddas. Många gånger måste man fylla på med mer kavlad deg och då kan kavla och skära ut ungefär så stora bitar som man behöver och lägga över på plåten innan man skär ut delarna. Efter att delarna har blivit gräddade, när de fortfarande är mjuka, är det bra att gå över med mallarna för att se så att de inte flutit ut eller tappat formen. När de är precis nygräddade är de fortfarande möjliga att skära i så du har möjlighet att rätta till dem lite.

Låt bitarna ligga i ett dygn ungefär så de har hårdnat ordentligt innan du börjar limma ihop dem. De är bra om de ligger plant för de har lätt för att böja sig om de inte ligger helt plant. Glöm inte att lägga plast över dem så att de inte mjuknar. 

Det finns många val när det kommer till att limma. Många använder kristyr vilket ofta blir finast och orsakar minst smärta, men det kräver mycket tålamod. Det stelnar nämligen inte direkt utan tar ganska god tid på sig. Du blir därför tvungen att sitta en ganska bra stund med delarna innan det stelnat tillräckligt för att du ska kunna släppa taget. Det mest rekommenderade sättet är att använda smält socker. Du lägger då strösocker i en panna och drar på värmen. Här gäller det att vara noga och ta bort den från värmen så fort sockret löst upp sig/smält, för det blir varken fint eller gott om det bränns. Sockerlösningen sätter sig ganska snabbt och stelnar så du behöver inte alls ha samma tålamod som när du jobbar med kristyren. Du behöver istället vara blixtsnabb för många gånger stelnar det så snabbt att penseln du använder fastar i själva pepparkakan. Om du gör fel så finns det inga marginaler utan du förstör kakan om du försöker lossa delar som hamnat fel. Dessutom finns det stor brännfara, det är i stort sett omöjligt att gå ifrån ett sådant äventyr utan brännblåsor på fingrarna.

Vi valde ett sätt som många ser som snudd på kriminellt, men när det är en svårare utmaning så har vi tillräckligt självbevarelsedrift att vi tar de genvägar som står oss möjliga, nämligen limpistol. Ja, min tonåriga byggarbetare brände sig lite, för det finns den risken även med en limpistol, men i jämförelse med smält socker var det rena barnleken och med pistolens utformning blev hela byggnationen mycket enklare.

Som min tonåring sa - den är ju ändå inte god att äta när den stått och samlat damm hela julen så vi kan lika gärna limma på den.

Det är fusk, men det är ett okej fusk - bestämde vi.

Om delar saknas går det att köpa en burk med lite billigare kakor och liksom såga nya, men det krävs tålamod. Det var dock en teknik som användes en del. 

Du behöver inte oroa dig för att det blir lite skevt och vint, du gömmer ändå det med kristyr efteråt. 

Om du gör hål för fönster och dörrar kan det bli riktigt fint att sätta in lite ljus i huset. Vi valde att inte göra det den här gången eftersom huset var så pass litet att det skulle vara risk att fönsterhålet skulle förstöra hållbarheten. 

Lycka till och länka gärna om du lägger upp bilder på ditt hus så vi kan se det här.

Det kan även vara en möjlighet att vinna tävlingar om du tränar riktigt ordentligt. Varje år har nämligen ArkDes en pepparkakshustävling med tema. Det är dock en ganska tidig inlämningstid så då behöver du vara ute i god tid. Här kan du se årets vinnare. De har haft många roliga teman och du kan kika 2018 års utställning här.

Och tro det eller ej, det finns faktiskt en hel bok att låna på biblioteket fylld med olika hus med mallar som du kan använda dig av.

Lycka till 2021!



Kommentarer