Glad advent

 


Äntligen får vi tända lite ljus i vintermörkret. Kanske värma på lite glögg och äta en pepparkaka eller tio. 

Visste du att Advent kommer av latinets adventus som betyder ankomst. Något annat som du kanske inte visste är att advent räknas till fastetid inför julen, att man alltså ska avhålla sig från godsaker och fin mat tills dess att vi firar jul. Förr var det strängt förbjudet att hålla på och göra väsen av sig, ha bröllop eller andra livliga tillställningar. Nej, lugn och stilla skulle man hålla sig under advent!

Det är en himla tur att vi gick över till de protestantiska sederna på femtonhundratalet, för då försvann fastan. Annars skulle du inte kunna dricka den där glöggen eller äta de där tio pepparkakorna i kväll för att förgylla den mörka tiden. 

Många har trott att med mörkret så kommer spökena och gastarna. Även om man inte tror på sådant kan det var lite mysigt att läsa spökhistorier när mörkret faller och man sitter med sina levande ljus. Om du vill läsa några korta berättelser som bara tar någon minut att läsa, men som sitter kvar i ryggmärgen i flera timmar, så kan du gå in här och läsa några creepy pasta.

Kommentarer